LIVE TEXT | Război în Ucraina. O invazie reînnoită a nordului Ucrainei ar putea viza Kievul. Partizanii ucraineni au rănit doi probabili ofițeri ai FSB

LIVE TEXT | Război în Ucraina. O invazie reînnoită a nordului Ucrainei ar putea viza Kievul. Partizanii ucraineni au rănit doi probabili ofițeri ai FSB

Indicatorii disponibili în prezent legați de o invazie spre Kiev sunt ambivalenți . Unele dovezi indică o consolidare a efectivelor militare ale Rusiei în Belarus, fapt care poate fi privit cu mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă reînnoită, decât ca parte a exercițiilor și practicilor de antrenament în curs. Dar nu există nicio altă dovadă că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Bielorusia.

Militari ucrainieni trag asupra pozițiilor ruse. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să prezinte un plan de pace în februarie 2023, care ar putea fi programat pentru a exploata o ofensivă rusă de iarnă eșuată. The Wall Street Journal, citând diplomați ucraineni și europeni, a raportat pe 22 decembrie că echipa lui Zelensky intenționează să prezinte un plan de pace nespecificat în februarie 2023. Zelensky a prezentat un plan de pace în 10 puncte la summitul G20 din noiembrie 2022, care cere Rusiei să facă concesii, inclusiv retragerea tuturor trupelor sale din Ucraina și respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei conform dreptului internațional. Zelensky se pregătește să prezinte acest plan de pace în jurul unei ofensive militare ruse eșuate anticipate la începutul lui 2023.

UPDATE 06.21 Kremlinul continuă să îndepărteze criticile cu privire la eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina, îngustând retoric definițiile obiectivelor sale inițiale de război, fără a le schimba în mod oficial. Întrebat despre progresul invaziei ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele ruse au realizat „progrese semnificative” în obiectivul său de război de „demilitarizare” a Ucrainei pe 23 decembrie[23]. Girkin a criticat răspunsul lui Peskov, remarcând sarcastic că forțele armate ale Ucrainei au crescut de la aproximativ 250.000 de personal înainte de război la 700.000 de personal astăzi și că forțele ucrainene sunt acum echipate cu rachete de sol antitanc avansate occidentale, artilerie de precizie și alte sisteme pe care Ucraina nu le avea înainte de invazia Rusiei. ISW continuă să evalueze că obiectivele de război maximaliste ale Rusiei nu s-au schimbat, în ciuda frământării lui Peskov de a salva fața cu publicul intern rus al Kremlinului.

UPDATE 05.56 Forțele ruse au efectuat probabil cel puțin două misiuni de recunoaștere în forță în nordul și nord-estul Ucrainei în perioada 22-23 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești de la Vysoke în regiunea Sumy (Vysoke se află la granița internațională la 50 km sud-est de orașul Sumy) și Khatne în regiunea Harkiv (la aproximativ 8 km de granița internațională și la 90 km nord-est de Balakliya). Șeful administrației militare din regiunea Sumi, Dmytro Jivytskyi, a raportat că forțele de apărare teritoriale ucrainene au distrus un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc în Vysoke pe 22 decembrie. Recunoașterea rusă a graniței de nord a Ucrainei poate fi văzută atât ca o operațiune de dezinformare rusă menită să convingă Ucraina și Occidentul că forțele ruse vor ataca nordul Ucrainei, cât și ca pregătire pentru o operațiune reală.

image

UPDATE 05.27 Forțele ucrainene au capturat un alt sat în direcția Svatove. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au bombardat Kolomyichykha în regiunea Lugansk (la 10 km nord-vest de Svatove) pentru prima dată pe 23 decembrie. Imaginile de luptă geolocalizate, postate pe 22 decembrie, dar probabil de la o dată anterioară, arată forțe de voluntari pro-ucraineni din Belarus bombardând pozițiile rusești în Kolomyichykha. Este posibil ca forțele ucrainene să fi avansat recent în Kolomyichykha.

UPDATE 04.56 Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești de-a lungul liniei Kreminna-Svatove. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile împotriva Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove), Andriyivka, Chervonpopivka (6 km nord-vest de Kreminna) și Ploșanka (2 km de autostrada R-66 Kreminna-Svatove). Canalul Telegram pro-Kremlin WarGonzo a raportat că artileria rusă a vizat forțele ucrainene în vecinătatea Cervonopopivka pe 23 decembrie. ISW evaluează că forțele ucrainene sunt probabil în Chervonopopivka, în ciuda lipsei de dovezi vizuale a eliberării Chervonopopivka.

UPDATE 04.32 Surse ruse susțin că forțele ucrainene au intensificat activitățile de recunoaștere în apropiere de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus două grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere în pădurile de la sud de Dibrova pe 23 decembrie. Un proeminent blogger rus a completat rapoartele conform cărora forțele ucrainene au intensificat recunoașterea în aceeași zonă de pădure pe 22 decembrie.

UPDATE 04.01 Forțele ucrainene au înregistrat probabil câștiguri tactice la est și la sud de orașul Bakhmut în ultimele 72 de ore. Forțele ucrainene probabil au respins forțele ruse care au intrat temporar în estul Bakhmutului înapoi în zona industrială din estul localității, în ultimele 72 de ore. Imaginile geolocalizate postate pe 23 decembrie arată forțe ucrainene care efectuează foc indirect împotriva forțelor ruse în zonele industriale de est ale Bakhmutului. Filmările, dacă se confirmă ca fiind recente, susțin rapoartele anterioare de pe rețelele de socializare ucrainene conform cărora forțele ucrainene au efectuat un contraatac tactic care a respins forțele ruse de la periferia orașului Bakhmut pe 21 decembrie. Girkin a declarat pe 22 decembrie că forțele ucrainene au alungat forțele Grupului Wagner din Bakhmut din pozițiile pe care le-au ocupat cu câteva zile în urmă, înapoi în zona industrială de est.

UPDATE 03.49 Forțele ucrainene au recapturat o linie de tranșee la 700 de metri vest de Ozarianivka (13 km sud de Bakhmut) în jurul datei de 22 decembrie. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 23 decembrie arată elemente ale Brigăzii 28 Mecanizate a Ucrainei după curățarea unui șanț anterior ocupat de ruși la vest de Ozarianivka, probabil pe 22 decembrie. Un proeminent blogger rus a declarat că elemente ale Brigăzii 28 Mecanizate a Ucrainei luptau în Ozarianivka și nu au reușit să reia așezarea pe 23 decembrie.

image

UPDATE 03.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe Bakhmut pe 23 decembrie. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au capturat partea de est a Klișchiivka (4 km sud de Bakhmut) pe 23 decembrie, deși ISW nu poate verifica această afirmație. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Yakovlivka, Bakhmutske, Bakhmut City, Mayorsk și Niu York.

UPDATE 03.11 Forțele ruse au efectuat lovituri împotriva țintelor ucrainene nespecificate în zona din spatele frontului deținut de trupele Ucrainei din zona Kramatorsk în perioada 22-23 decembrie. Surse ruse au raportat că forțele ruse au lovit zonele de concentrare ucrainene și o barcă.

UPDATE 02.53 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk pe 23 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Vodyane, Krasnohorivka și Marinka. Elementele de infanterie navală rusă continuă să opereze în vestul regiunii Donețk. Imaginile de luptă geolocalizate postate pe 22 decembrie arată forțele ucrainene respingând elementele infanteriei navale ruse la vest de Neskuchne (30 km vest de Vuhledar). Filmări de la mijlocul până la sfârșitul lunii decembrie documentează elemente ale Brigăzii 40 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului care operează în zona Vuhledar.

UPDATE 02.38 Armata rusă a stabilit condițiile pentru o ofensivă în nord-vestul regiunii Lugansk. Statul Major ucrainean a raportat că pe 23 decembrie a observat un volum crescut al transporturilor feroviar de personal, echipament militar și muniție în zonele de luptă. Imaginile geolocalizate publicate pe 23 decembrie arată, de asemenea, un tren încărcat cu tancuri rusești T-90M și T-62M care se îndreaptă spre regiunea Lugansk din regiunea Rostov. ISW a observat anterior forțele ruse care transferau trupe aeriene de elită și alte elemente care operau anterior în direcțiile Herson și Harkov către regiunea Lugansk. Kremlinul continuă să acorde prioritate angajării bărbaților mobilizați pentru a stabiliza linia Svatove-Kremina peste alte zone ale frontului, cum ar fi Bakhmut, Avdiivka sau vestul regiunii Donețk. Este puțin probabil ca forțele ruse să atace peste râul Nipru în regiunea Herson, după ce tocmai s-au retras din vestul Hersonului, iar eforturile rusești de îngropare în teren și fortificare în regiunea Zaporijia indică faptul că forțele ruse nu încearcă să conducă o ofensivă acolo. Kremlinul ar putea încerca, de asemenea, un atac de distrugere asupra regiunii de sud-est a regiunii Harkov din regiunea Lugansk pentru a recâștiga teritoriile pierdute la vest de râul Oskil. Este departe de a fi clar dacă forțele ruse ar fi capabile să conducă eficient o astfel de operațiune, deoarece terenul îi avantajează pe apărătorii ucraineni și capacitățile ofensive rusești sunt foarte limitate.

UPDATE 02.25 Forțele ruse continuă să stabilească poziții defensive în regiunile Herson și Zaporijia de pe malul stâng al Niprului și desfășoară operațiuni defensive în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat pe 23 decembrie că forțele ruse construiesc poziții de-a lungul autostrăzii Krasnoperekopsk-Djankoy din nordul Crimeei. Imaginile din satelit arată, de asemenea, că forțele ruse au construit tranșee în jurul perimetrului Tokmak, o așezare semnificativă din punct de vedere operațional din regiunea Zaporijia ocupată pe liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) către Berdyansk și Melitopol.

image

UPDATE 02.05 Forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene și infrastructura civilă în regiunile Herson, Zaporizhia și Dnipropetrovsk pe 23 decembrie. Oficialii militari ucraineni și utilizatorii rețelelor de socializare au împărtășit imagini care au arătat că forțele ruse bombardau orașul Kherson cu muniție cu fosfor alb. Oficialii militari ucraineni au adăugat că folosirea munițiilor incendiare împotriva populației civile este o crimă de război. Yerin a remarcat, de asemenea, că forțele ruse continuă să folosească centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) ca acoperire pentru forțele lor.

Acest glob a fost găsit într-un sat eliberat din regiunea Herson. Foto: Nexta TV via Twitter

Acest glob a fost găsit într-un sat eliberat din regiunea Herson. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDAYE 01.44 Kremlinul își intensifică eforturile de cenzură pentru a reduce la tăcere preocupările cu privire la o extindere a Forțelor Armate Ruse și un al doilea val de mobilizare. Două surse anonime afiliate structurilor mass-media de stat ruse au declarat pentru The Moscow Times că Kremlinul a interzis publicațiilor federale ruse să acopere știrile despre mobilizare. Sursele au adăugat că ordinul a venit de la administrația prezidențială rusă și va împiedica efectiv mass-media de stat să ofere prognoze privind mobilizarea sau chiar să împărtășească declarații despre mobilizare din partea senatorilor și parlamentarilor. Un proiect independent rus pentru drepturile omului, OVD-Info, a constatat că Kremlinul și-a intensificat măsurile represive pe tot parcursul anului 2022 prin interzicerea a peste 210.000 de site-uri web și prin adoptarea a 22 de legi represive noi care limitează și mai mult drepturile la libertatea de exprimare și de întrunire. Cu toate acestea, Kremlinul nu introduce măsuri represive similare împotriva bloggerilor militari pro-război care au criticat constant eforturile de război ale Rusiei și eșecurile militare în fața publicului lor din ce în ce mai mare.

UPDATE 01.19 Bloggeri afiliați la Wagner Group și-au revizuit criticile la adresa comandantului rus responsabil pentru atacul dezastruos asupra Pavlivka, regiunea Donețk, de la sfârșitul lunii octombrie. Câțiva bloggeri au remarcat că un comandant rus fără nume nu a semnat un document care să acorde infanteriei navale ruse care operează în Pavlivka statutul de Erou al Rusiei. Bloggeri au emis ipoteza că figuri nespecificate din cadrul comandamentului militar rus ar putea ține ranchiună împotriva infanteriei navale pentru că a dezvăluit pierderile mari ale Rusiei în Pavlivka, care au rezultat din conducerea slabă. Bloggeri afiliați lui Wagner continuă să critice Ministerul rus al Apărării (MOD), probabil într-un efort de a spori reputația forțelor Wagner în detrimentul armatei ruse convenționale.

UPDATE 00.53 Partizanii ucraineni au continuat să vizeze oficialii ruși de ocupație din regiunea Zaporijia ocupată pe 23 decembrie. Surse ruse și ucrainene au confirmat că partizanii ucraineni au rănit doi probabili ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) într-un atac improvizat cu IED în centrul Melitopolului, regiunea Zaporijia. Pe de altă parte, autoritățile de ocupație ruse continuă să intensifice represiunile forțelor de ordine pentru a identifica posibile activități partizane în teritoriile ocupate. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 23 decembrie că oficialii ruși FSB justifică perchezițiile în locuințe private, telefoane și documente ca măsuri de „contrasabotaj” care urmăresc să identifice posibili partizani din regiunea ocupată Lugansk. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 23 decembrie că autoritățile ruse de ocupație continuă să organizeze evacuări forțate și să intensifice presiunea asupra civililor ucraineni pentru a identifica partizanii din regiunea Zaporijia ocupată. Statul Major ucrainean a raportat la 22 decembrie că aproximativ 500 de militari ruși Rosgvardia au sosit la Berdiansk pentru a consolida controlul administrativ și aplicarea legii.

UPDATE 00.36 Oficialii ruși de ocupație demolează un reper cultural ucrainean din Mariupol, probabil într-un efort de a ascunde distrugerea pe care forțele ruse au provocat-o la capturarea orașului. Ministrul ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale, Oleksandr Tkachenko, a declarat pe 23 decembrie că oficialii ruși distrug Teatrul Dramatic Mariupol pentru a acoperi crimele de război, menționând că Rusiei nu îi pasă de distrugerea reperelor culturale ucrainene. Un blogger pro-rus a respins aceste acuzații pe 23 decembrie, făcând referire în schimb la declarațiile anterioare ale oficialilor ruși de ocupație conform cărora o parte a Teatrului Dramatic trebuie distrusă pentru a-l restaura complet până în 2023. ISW a raportat pe 2 decembrie că imaginile din satelit Maxar din 30 noiembrie au arătat că forțele ruse au construit un gard în jurul Teatrului Dramatic Mariupol.

UPDATE 00.24 Aparițiile publice reînnoite ale președintelui rus Vladimir Putin indică probabil că a devenit mai preocupat de popularitatea și imaginea sa în Rusia. Putin pare să aibă mai multe apariții publice în orașele rusești și să facă mai des declarații vagi despre invazia Ucrainei de către Rusia, în ultimele zile, în comparație cu absența sa marcantă din activitatea publică din afara Kremlinului în primele zece luni de război. Putin a vizitat Biroul de proiectare a instrumentelor KBP din regiunea Tula (o instalație de producție de arme) pe 23 decembrie și, se pare, a plănuit să viziteze fabrica de mașini Uralvagonzavod din Nijni Tagil în aceeași zi înainte de a anula evenimentul în ultimul moment. Asemenea apariții sunt probabil o parte a efortului Kremlinului de a-l prezenta pe Putin ca lider în timpul războiului și de a recâștiga narațiunea dominantă în spațiul informațional intern, în timp ce Rusia se îndreaptă spre al doilea an de război. Putin s-a bazat în mod constant pe aparițiile în persoană pe tot parcursul domniei sale, ceea ce l-a ajutat să creeze o imagine a unui conducător atotvăzător și mereu prezent. Putin ar putea încerca să stabilească condiții favorabile în spațiul informațional înaintea următoarelor alegeri prezidențiale din Rusia de la începutul lui 2024.

ȘTIRE INIȚIALĂ Moscova a stabilit condițiile pentru o nouă cale de acțiune periculoasă (MDCOA) - o invazie reînnoită a nordului Ucrainei care ar putea viza Kievul - cel puțin încă din octombrie 2022. Acest MDCOA ar putea fi o operațiune de dezinformare rusă sau ar putea reflecta intențiile reale ale președintelui rus Vladimir Putin. Indicatorii disponibili în prezent sunt ambivalenți – unele dovezi verificate ale unei consolidări a Rusiei în Belarus au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă reînnoită decât ca parte a exercițiilor și practicilor de antrenament în curs, dar nu există nicio dovadă că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Bielorusia. Îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Putin să urmărească acest MDCOA nu este cu siguranță doar o operațiune de informare ucraineană menită să preseze Occidentul să furnizeze Kievului mai multe arme, așa cum au sugerat unii analiști occidentali. ISW continuă să evalueze că o reînnoită invazie rusă la scară largă din Belarus este puțin probabilă în această iarnă, dar este o posibilitate care trebuie luată în serios.

Bloggerii militari proeminenți ruși pro-război amplifică posibilitatea MDCOA în perioada iarnă-primăvară. Fostul comandant militar rus Igor Girkin, o voce critică proeminentă în spațiul milbloggerului rus, a răspuns la discuțiile aflate în desfășurare în spațiul de informare rus pe 23 decembrie despre capacitatea Rusiei de a reînnoi un atac asupra nord-vestului Ucrainei din Belarus pentru a întrerupe liniile de comunicație terestre (GLOC) între Kiev și Europa. Girkin a împărțit MDCOA în două posibile sub-cursuri de acțiune: Rusia poate invada din Belarus în efortul de a captura teritoriul sau ar putea, alternativ, să efectueze o operațiune de diversiune pentru a atrage forțele ucrainene din alte părți ale teatrului de război. Girkin a susținut că armata rusă nu poate conduce în mod eficient o operațiune ofensivă pentru a captura teritoriul, dar că o operațiune de diversiune pentru a sprijini o ofensivă rusă în altă parte în Ucraina ar avea sens militar.

Unii bloggeri au speculat cu privire la probabilitatea unui nou atac rusesc asupra nordului Ucrainei cel puțin din octombrie 2022. Proeminentul canal rus Telegram Rybar, al cărui autor face în prezent parte din grupul de lucru de mobilizare al lui Putin, a declarat pe 20 octombrie că au existat zvonuri despre un „ iminentă” operațiune ofensivă rusă asupra Lviv, Volyn, Kiev, Cernihiv sau Harkov. Un alt blogger rus a susținut pe 20 octombrie că forțele comune din Belarus sunt prea mici pentru a ataca Kievul, dar a declarat că nu ar obiecta dacă forțele ruse ar ataca orașul Cernihiv.

Armata rusă poate încerca totuși să efectueze un atac de diversiune la sol sau în spațiul informațional împotriva nordului Ucrainei, probabil într-un efort de a deturna forțele ucrainene de la apărarea în Donbas sau în legătură cu o ofensivă la Lugansk sau, mai puțin plauzibil, în altă parte. Șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Kyrylo Budanov a declarat pe 23 decembrie că Rusia încearcă să devieze forțele ucrainene din sud-est prin înființarea unei fețe în Belarus, menționând că activitatea militară din Belarus este un element al unei campanii de dezinformare. Succesul atacului de diversiune rusesc, însă, se bazează pe capacitatea Rusiei de a convinge Ucraina de plauzibilitatea amenințării unei operațiuni ofensive mai profunde. Oficialii militari ucraineni continuă să indice că forțele ucrainene sunt pregătite să-și apere granițele de nord, iar apărarea feroce a Ucrainei în jurul lui Bakhmut demonstrează că forțele ucrainene pot reține un număr mult mai mare de atacatori ruși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”